Another great RocketTheme Joomla Template brought to you by the RocketTheme Joomla Template Club.

Zriadovateľ organizácie

 
logo_psk.jpg
 

Anketa

Ktorý druh umenia uprednostňujete ?
 

Počet ľudí on-line

Štatistiky

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes15
mod_vvisit_counterVčera82
mod_vvisit_counterTento víkend333
mod_vvisit_counterTento mesiac1682
mod_vvisit_counterSpolu278893
spivanocki_mojo_2017.jpg
vystup_hrad_cicva_2017.jpg
pozvanka_ikony_final.jpg
Svetový deň cukrovky
Svetový deň cukrovkyAko reakciu na rapídne stúpajúci výskyt diabetu sme pripravili 22. novembra prednášku pre seniorov v Dennom centre vo Vranove n.T. Lektorkou tejto závažnej témy bola Mgr. Anna Janoková z RÚVZ vo Vranove n.T. a z jej prednášky vyberáme: "Svetový deň diabetu si od roku 1991 pripomíname každoročne 14. novembra. Dnes diabetes predstavuje už globálnu epidémiu so život ohrozujúcimi komplikáciami."

 

 

Čo je vlastne diabetes mellitus?

Je to chronické metabolické ochorenie, pri ktorom dochádza k poruche metabolizmu cukrov v dôsledku nedostatku inzulínu. Človek, ktorý sa už s cukrovkou stretol vie, že toto je len jednoduchá definícia, ale skutočnosť je ďaleko zložitejšia. Naruší sa metabolizmus všetkých stavebných súčastí tela, teda aj tukov, bielkovín, minerálov, dochádza aj k poruche vodného hospodárstva. Tieto zmeny v organizme sú spôsobené poruchou tvorby a uvoľňovania inzulínu, alebo jeho nedostatočným využitím v tkanivách, pri tzv. inzulínovej rezistencii. Inzulín je hormón, ktorý sa tvorí v beta bunkách podžalúdkovej žľazy, a je zodpovedný za reguláciu cukru v tele. Umožňuje totiž, aby sa glukóza z potravy dostala do vnútra bunky, a tam bola premenená na energiu. Pri jeho nedostatku má neliečený diabetik trvale vysokú hladinu cukru v krvi – hyperglykémiu. Ak tento stav trvá dlhšie, dochádza postupne k rôznym komplikáciám. Všeobecne je známe poškodenie zraku, obličiek, nervových vlákien, kože, srdcovo- cievneho systému.

Cukrovka nie je jednotným ochorením, ale má niekoľko typov: cukrovka I. typu, je autoimunné ochorenie, ktoré prichádza náhle, niekedy až dramaticky. Postihuje najčastejšie mladých ľudí, preto mu hovoríme aj juvenílny typ diabetu. Ide tu o úplnú stratu inzulínu, preto sú chorí odkázaní na podávanie inzulínu striekačkami, alebo perami. Postihuje asi 5-7% všetkých diabetikov. Cukrovka II. typu bola v minulosti problémom výhradne dospelých, a z toho vyplýval aj jej názov typ adultný (začínajúci v dospelosti). Pri tomto type sa inzulín síce tvorí, ale buď v nedostatočnom množstve, alebo ho organizmus nedokáže využiť. Vznik ochorenia je pomalý, bezpríznakový aj niekoľko rokov. Pacienti sú väčšinou obézni, alebo majú nadváhu. Je najčastejším typom a trpí ním asi 90% diabetikov. V súčasnosti  výskyt tohto diabetu alarmujúco stúpa aj u detí (obezita). V niektorých prípadoch sa diabetes mellitus môže vyvinúť  aj počas tehotenstva, nazýva sa gestačný diabetes. Ak sa vyskytne diabetes mellitus pri iných ochoreniach (napr. endokrinných, pri ochoreniach pankreasu, či pri genetických poruchách ), ide o tzv. špecifické typy diabetu.

Aká je situácia na Slovensku?

Na svete dnes žije viac ako 250 miliónov ľudí trpiacich týmto ochorením. Na Slovensku je registrovaných približne 310 tisíc diabetikov, čo predstavuje približne 5,1 % celkovej populácie. Asi 50% ľudí o sebe vôbec nevie, že má cukrovku. U žien sa diabetes mellitus vyskytuje častejšie (56%), najvyšší výskyt je vo vekovej skupine 50- 69 rokov.

Ako predísť cukrovke?

Cukrovka je nebolestivým ochorením, o to viac nebezpečným. Podozrenie na ňu môžeme mať pri niektorých príznakoch, ako sú: zvýšený smäd, suchosť v ústach, časté močenie veľkého množstva moču aj v noci. Pri dlhšom trvaní neliečenej cukrovky môže byť únava, celková slabosť, svrbenie tela, ba aj chudnutie.  Často však prebieha bezpríznakovo a zistí sa len náhodne, pri iných ochoreniach. Ak sme chorobe nepredišli, základom úspešnej liečby je presné dodržiavanie diéty a pohybová aktivita. Je nutné znížiť podiel tukov živočíšneho pôvodu, pri tepelnej úprave pokrmov dať prednosť vareniu a duseniu, pred pečením a vyprážaním.  Zelenina by mala predstavovať podstatnú časť dennej potravy. Vítané sú rôzne druhy miešaných šalátov v surovom stave. Pre tých, ktorí surovú stravu neznášajú odporúčame krátke zaparenie zeleniny.

Ako zdroj bielkovín sú prospešné ryby, hlavne morské.  Obsahujú tuk priaznivého zloženia, s ochranným vplyvom. Z mliečnych výrobkov sú vhodné odtučnené mlieko a dávame prednosť kyslo mliečnym výrobkom. Aspoň 3 dni v týždni  by mali byť bezmäsité.

Diabetikom trpiacim obezitou sa doporučuje zásadne redukovať telesnú hmotnosť. Zo všetkou dôslednosťou sa neodporúča diabetikom fajčiť.

Vo vlastnom záujme preto nezabúdajme na preventívne prehliadky a nečakajme na pozvanie od lekára. Všetci klienti, ale zvlášť tí, ktorí majú v rodine diabetika, zvýšené hodnoty krvného tlaku, srdcové ochorenia, zvýšené hodnoty krvných tukov, obezitu, prekonali tehotenskú cukrovku, alebo im v minulosti zistili hraničné hodnoty krvného cukru, mali by jedenkrát ročne absolvovať preventívne vyšetrenie krvného cukru u svojho praktického lekára, alebo v Poradni zdravia pri RÚVZ so sídlom vo Vranove nad Topľou, Pribinova 95.

Diagnostika je veľmi jednoduchá a rýchla. Na vyšetrenie stačí malá kvapka krvi z prsta. Glykémia na lačno by nemala byť vyššia ako 5,6 mmol/l, a po jedle by nemala presiahnuť hodnotu 11 mmol/l.

Dôležité je včas a správne zasiahnuť, aby toto „sladké“ ochorenie nenadobudlo trpkú príchuť. Tu je však nutná spolupráca každého, ktorý o svoje zdravie stojí.“

 

 

Novinky z kultúry